Hipoterapie

Hipoterapie, Baia Mare (Baita), Maramures.

Hipoterapia sau calaritul in scop terapeutic.
Efectuam sedinte de hipoterapie cu durata de 30 minute.
Locatia: Baita, Maramures ( la 15 km de Baia Mare).

Hipoterapia sau terapia asistata de cai (a aparut relativ recent ca stiinta, dupa anii 1970) are rezultate dovedite ca terapie adjuvanta in depresie, anxietate, tulburarea de stress posttraumatic, deficientele de comunicare si relationare, cum ar fi autismul sau in perioada de recuperare dupa abuzul fizic.

Hipoterapia este una dintre metodele terapeutice cu cea mai rapida crestere la nivel mondial, beneficiile sale fizice si mentale fiind sustinute de un numar din ce in ce mai mare de dovezi stiintifice. Terapia asistata de cai reprezinta o completare utila a terapiilor medicamentoase utilizate in psihoterapie, fiind utilizata frecvent ca tratament adjuvant sau atunci cand depresia si anxietatea sunt rezistente la medicatie.

Studiul "Eficienta terapiei experimentale asistata de cai", publicat de Klontz in 2007 a investigat efectul psihoterapiei asistate de cai la pacientii cu probleme de sanatate mintala. Studiul a aratat ca hipoterapia a imbunatatit starea psihologica a participantilor, inca din primele sase luni de monitorizare. Evidentiem cateva dintre rezultatele obtinute de pacientii din studiu:
- mai putin afectati de regrete, vinovatie si resentimente;
- mai putin axati pe temerile legate de viitor;
- mai independenti;
- cu mai multa incredere in sine.

Calaria contribuie la reabilitarea coloanei vertebrale dupa diferite traume, in caz de atrofiere a muschilor, paralizia picioarelor sau artrita.
Hipoterapia s-a folosit prima oara pentru tratarea poliomielitei (paralizie infantila). Aceasta este o boala provocata de o infectie virotica manifestata prin lezarea substantei cenusii a maduvei spinarii. Copiii cu deficiente de concentrare au fost nevoiti, prin aceasta terapie, sa-si focalizeze toata atentia pentru a-si mentine echilibrul odata ce au fost urcati pe cal. Dupa ce s-au obisnuit, au inceput sa priveasca lucrurile de sus si sa fie atenti la cei din jur, lucru care nu se intampla inainte. Pentru autisti, rezultatele sunt la nivelul relationarii, comunicarii cu adultii sau cu alti copii. La cei care sufera de afectiuni neuromotorii si ortopedice se observa o imbunatatire a echilibrului, dobandirea unor pozitii pe care nu le aveau sau sustinerea capului stand pe sezut.

Pasul pe care-l face calul este echivalentul pasului pe care-l face omul. Exista persoane cu probleme care nu au simtit niciodata pamantul sub picioare, nu au putut niciodata sa detina controlul unei miscari, al unei deplasari. Urcandu-se pe cal, sentimentul de teama dispare, iar copilul incepe sa vada lucrurile si viata putin diferit. Este aplicabila aproape la toate diagnosticele de dizabilitati.

Hipoterapie pentru tratarea dependentei de droguri si alcool, precum si in cazul pacientilor cu boli nervoase, atacuri de panica, accidente vasculare cerebrale, etc.
Caii reprezinta un remediu miraculos pentru cei care nu-si pot controla emotiile.

Beneficiile hipoterapiei

Hipoteapia stimuleaza si imbunatateste echilibrul, mobilitatea articulatiilor, apetitul, digestia, circulatia sangelui, flexibilitatea, forta si coordonara miscarilor, timpii de reflex sau functiile cardio-respiratorii. Este indicata copiilor cu handicap fizic (infirmitati cauzate de accidente sau boli, deficiente senzoriale, infirmitati motrice, cerebrale sau congenitale), celor cu handicap psihic (nevroze, psihoze, probleme comportamentale, depresii) si, nu in ultimul rand, copiilor cu handicap relational (probleme emotionale).

Printre obiectivele hipoterapiei, se numara si imbunatatirea:
- tonusului;
- controlului trunchiului, gatului si capului;
- posturii, aprecierii de sine;
- interactiunii psihosociale;
- rezistentei fizice;
- fortei fizice;
- coordonarii;
- echilibrului;
- vivacitatii si participarii active;
- cominicarii si mobilitatii.

Prin hipoterapie pot fi recuperate si persoane cu urmatoarele diagnostice:
- scleroza multipla;
- traumatisme cerebrale;
- depresii
- anxietate
- fobii
- atacuri de panica
- dificultati de vorbire
- tulburarile din spectrul autismului;
- accidente cardio-vasculare;
- disfunctii senzoriale;
- sindrom Down;
- autism
- hidrocefalie
- spina bifida
- paralizie cerebrala;
- distrofie musculara
- pareze
- afectiuni neuro-locomotorii, etc.
NOTA: HIPOTERAPIA nu "vindeca" boli (o mare parte din boli fiind incurabile), ci ea este o terapie recuperatorie. Daca nu este posibila recuperarea totala, cu siguranta amelioreaza semnificativ simptomele.
PROGRAMARI LA TEL. 0723 240407